Aflossingsblij in plaats van aflossingsvrij?

De banken in Nederland zijn een reclamecampagne gestart om mensen bewust te maken van hun aflossingsvrije hypotheek. Dit doet men onder het motto van ‘word ook aflossingsblij’.

Wat zijn de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek?

De banken zien vooral een probleem in de toekomst wanneer de renteaftrek niet meer bestaat. Ook ziet men risico’s in een mogelijke gestegen rente in combinatie met een lager pensioeninkomen. Dat kan ook een probleem worden als je van plan bent lang in de huidige woning te blijven wonen.

Volgens de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) lopen 700.000 eigenwoningbezitters een dergelijk risico. Van 265.000 consumenten wordt zelfs verwacht dat het probleem zo groot is dat de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd niet kan worden afgelost.

Is aflossingsblij de oplossing?

Een stuk bewustwording kan bijdragen aan het maken van heroverwegingen met betrekking tot een aflossingsvrije hypotheek. Toch zijn veel consumenten blij met de keuze om destijds en ook nu soms met volle overtuiging te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek.

Zeker als iemand al met pensioen is en de rente voor de komende 20 of 30 jaar heeft vastgezet kan de financiële situatie overzichtelijk zijn. Voor deze doelgroep is de campagne aflossingsblij dan ook niet nodig.

Oplossing volgens campagne aflossingsblij

Laat je vrijblijvend informeren bij een onafhankelijk adviseur of er al actie ondernomen moet worden. Ook valt op de website van aflossingsblij te lezen dat jaarlijks aflossen tot lagere maandlasten zorgt. Daarnaast spreekt men over het wijzigen van de hypotheekvorm.

Veel consumenten zijn van mening dat de overwaarde op hun woning kan zorgen voor verlening van hun hypotheek. Er zijn sinds kort mogelijkheden om de overwaarde te verzilveren voor senioren.

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van mijn hypotheek?

Je bent bij het aangaan van de hypotheek een looptijd afgesproken. De bank zal je ruim voor het einde van de looptijd een brief sturen met daarin een aantal keuzes. Het hangt heel sterk van de geldverstrekker af welke mogelijkheden er worden aangeboden.

Geldverstrekkers die niet meer actief zijn op de Nederlandse markt zullen je eerder informeren naar het volledig aflossen van de hypotheek. Weer andere geldverstrekkers bieden je de mogelijkheid om de hypotheek door te laten gaan in aflossingsvrij.

Ook bestaat de mogelijkheid om de aflossingsvrije hypotheek over te sluiten. Afhankelijk van het inkomen en onderpand kan dit ook een goede optie zijn.

Hulp gewenst bij jouw aflossingsvrije hypotheek?

Indien je vragen hebt over jouw aflossingsvrije hypotheek kan je deze gerust met ons bespreken. Vaak is na een gesprek meer duidelijk en weet je of er een ‘probleem’ is.