Als je bezig bent met een huis en een hypotheek wilt afsluiten kan het zijn dat je verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook kan het heel goed zijn dat je de nabestaanden of eventuele partner goed wilt achterlaten. Hiervoor kan zo’n verzekering ook goed van pas komen.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Deze verzekering keert een bedrag uit bij overlijden. Bij een overlijdensrisicoverzekering zijn er drie partijen:

  1. De verzekeringsnemer (ook wel de premiebetaler)
  2. De verzekerde (de persoon wiens leven is verzekerd)
  3. De begunstigde (naar wie het uit te keren bedrag gaat wanneer het overlijden plaats vindt).

Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het financiële risico van overlijden af gedurende de looptijd van de polis. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan je nabestaanden. Bij bijna alle verzekeraars kun je de verzekering afsluiten op 2 levens, bijvoorbeeld op je eigen leven en dat van je partner. Meestal is dan de achterblijvende partner de begunstigde, maar ook je kinderen kunnen begunstigden zijn.

Verschillende overlijdensrisicoverzekeringen

Een overlijdensrisicoverzekering heb je in alle soorten en maten. Welke wij afsluiten heeft een maximale looptijd van 30 jaar, is verbonden aan de hypotheek en de meeste verzekeraars hebben een maximale verzekerde leeftijd van 74 jaar.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Het woord zegt het al, de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering verzekert een vast bedrag die tot uitkering komt bij overlijden. De premies liggen meestal hoger dan de annuïtaire of lineaire overlijdensrisicoverzekering.

Annuïtaire of lineaire overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een annuïteiten hypotheek past een annuïteiten overlijdensrisicoverzekering het beste. Jouw schuld neemt jaarlijks af, waardoor je risico erfgenamen met een restschuld achter te laten ook afneemt. Betaal je 3% hypotheekrente, kies dan ook voor een 3% dalende verzekering. De verzekerde som gaat dan in hetzelfde tempo omlaag als de hypotheekschuld. Zo ben je steeds goed verzekerd, maar betaal je niet teveel premie.

Bij een lineaire overlijdensrisicoverzekering neemt het verzekerde bedrag elk jaar met dezelfde hoeveelheid af. Als je bijvoorbeeld 150.000 euro verzekerd voor 30 jaar (150.000 / 30 jaar) neemt het verzekerde bedrag elk jaar met 5.000 euro af.

Premie

Je kan maandelijks, per kwartaal, per half jaar of per jaar betalen. Hoe minder frequent je betaalt, hoe groter de kans dat je een kleine korting krijgt op de betalen premie. De premie is afhankelijk van jouw gezondheid, leeftijd, looptijd en verzekerde bedrag. Je hebt ook de mogelijkheid een overlijdensrisicoverzekering te sluiten op koopsom.

Verschillende verzekeraars

Wij hebben een groot aantal verschillende verzekeraars in ons assortiment. Dat is maar goed ook, want soms ben je wat lastiger te verzekeren bij de één dan bij de ander. Soms kan het zijn dat je bijna niet te verzekeren bent. Wij werken met twee goede partijen samen die meer dan alleen kijken naar de ziekte die je hebt gehad. Of ooit gedacht dat als je militair van beroep bent, sommige dat een te groot risico vinden? Daarvoor helpen wij jou met de meest passende verzekering en vergelijken daarbij ook de verschillende premies.