Grote drukte bij de hypotheekaanvragen

Meestal doet een geldverstrekker er 2 tot 4 werkdagen over om een hypotheekaanvraag te beoordelen en goed te keuren. Sinds COVID ziet dit er geheel anders uit.

Veranderingen

In het begin hielden wij allemaal even onze adem in. Wat gaat er gebeuren met de huizenmarkt? Hoe gaan betaalbare hypotheken er uit zien? Wat blijft een bestendig inkomen? We merkten weinig in de hoeveelheid van hypotheekaanvragen. De huizenmarkt werd zelfs drukker. Er kwamen kleine veranderingen in acceptatie. Een vragenlijst bij een tijdelijk dienst verband en ondernemers in branches als evenementen en horeca werden extra ondervraagd. Het bleef goed gaan. Wel begon de verwerkingstijd bij banken al op te lopen. De sommige belofte ‘binnen 48 uur beoordeeld’ werd in april al niet meer gehaald. Toen werd het al vervangen door binnen 8 werkdagen. Nu zijn de verwerkingstijden voor vele opgelopen tot drie weken.

Een voorbehoud financiering van 6 weken is een uitdaging geworden

De standaard voor een voorbehoud financiering in een koopovereenkomst is 6 weken. Dit werd lachend gehaald want we waren altijd goed voorbereid. Nu is het al bij voorbaat niet te redden als je voor een bepaalde geldverstrekker wilt gaan. Reken maar mee: akkoord is bereikt over het bod, de koopakte wordt getekend (1 week), een taxatie moet worden ingepland, worden uitgevoerd en het rapport moet worden opgemaakt (2 weken) en dan moet het complete dossier bij de bank liggen.  Dan is er op dit moment een doorlooptijd (op een handjevol na) van drie weken voor beoordeling. Dus of je red het net, maar is er aanvullende informatie nodig, dan kan je dat opnieuw aanleveren en kom je weer onderaan de stapel. Red je de 6 weken ook niet meer.

Geldigheid salarisstrook is in het proces twee maanden

Eerst waren de werkgeversverklaring en salarisstrook drie maanden geldig. De verkorting naar twee maanden (of soms acht weken) werd halverwege mei medegedeeld. Dit was een klap voor dossiers die al liepen en in de malle molen als bovengenoemd zitten. De eerste van juni regende het dan ook: ‘de werkgeversverklaring en salarisstrook’ zijn te oud. Dit levert ook veel stress bij de klanten op. Snel terug naar de werkgever voor een nieuwe, ontkomen wij ook niet aan om bij de bank het verzoek neer te leggen dat hierdoor een transport op bijvoorbeeld 1 juli in gevaar komt.

Ervaring van een koper

Lees ook dit artikel bij het AD: Grote Drukte op de hypotheekafdeling: ‘Ons huis ging bijna aan ons neus voorbij’.

Snel schakelen

Wij als adviseurs doen er alles aan om jou gerust te stellen en goed te adviseren in deze tijden. Ook wij worden soms met de neus op de feiten gedrukt. Wij blijven alert en schakelen snel in deze tijden. Met onze makelaars houden we korte lijntjes dat onder voorbehoud financiering van korter dan 6 weken nu even niet gaat. Ook weten of er wat voor jou veranderd is? Neem vrijblijvend contact met ons op.