De verkoeling in eigen huis opzoeken

De warmte staat deze week (en waarschijnlijk volgende week) voor de deur. In jouw eigen woning tikt de thermostaat de 25 graden aan en er staat geen zuchtje wind om de woning te verkoelen. Wij hebben de beste tips bij elkaar gezocht om de verkoeling in jouw eigen woning op te zoeken:

Houdt het hoofd koel (en het huis):

  1. Hou alles donker! Het is misschien niet de meest gezellige plek op het moment, maar door de zon niet binnen te laten scheelt het echt.
  2. Zet de ramen pas open als de zon onder is. Dus ook niet op de tochtstand in de middag. Pas s’avonds, misschien samen met een waaier alles open zetten.
  3. Vul flessen water en leg ze in de vriezer. S’avonds zet je ze voor de ventilator en voila, budget airco. De flessen gaan wel lekken dus zorg wel voor een bakje om de condens op te vangen.
  4. Lang leven de barbecue! Wanneer je binnen (warm) kookt dan stijgt de temperatuur al snel. Laat de gekookte aardappelen dus even voor wat het is en ga barbecuen, eet salades, laat eten bezorgen of eet buiten de deur.

En als je het thuis echt niet meer uithoudt zijn dit misschien de tips om de koelte ergens anders op te zoeken:

  1. Ga zwemmen, in de openbare plassen of bij het zwembad om de hoek. Een uurtje zwemmen kan al verkoeling brengen aan het hele lichaam.
  2. De bioscoop! Heerlijk die airco. Samen met je vriend, vriendin, het gezin of alleen.
  3. Ga naar het bos, door de hoge bomen is er zoveel beschutting dat je het op de grond wel een paar graden kan schelen.

En voor de volgende ‘hittegolf’:

  1. Groene voorzieningen (bijvoorbeeld bomen in de voortuin en achtertuin) helpen erbij om jouw woning in de schaduw te houden. Misschien toch een idee om de tuin aan te pakken?
  2. Investeren in goede verduistering en eventueel zonnewering kan helpen bij het koel houden van jouw woning.
  3. Isoleren: het woord van 2019 waar iedereen het over heeft. Isoleren.

(Beide tips zijn te financieren!)

Hebben jullie nog meer tips? Wat werkt er altijd goed voor jou? Wij horen het graag!