De huizenmarkt in 2019, wat gaat er gebeuren?

Elk kwartaal brengen onze collega’s van Brecheisen Makelaars een woningmarktrapportage uit. Ook daarin staat een stukje met voorspellingen voor 2019. Wat gaat de huizenmarkt doen? Wat is de verwachting voor de hypotheekrente? Gaan de huizenprijzen nog verder stijgen? Al die vragen worden beantwoordt door de experts op de markt. Wij lichten graag een paar onderwerpen toe die van invloed zijn op de gekte die we de huizenmarkt van 2018 noemden.

Hypotheekrente van 2019

Als allereerst iets waar we zelf dagelijks mee te maken hebben. Onze voorspelling is dat die lichtelijk, maar nauwelijks gaat stijgen. Van de goedkoopste tarieven hebben we al een jaar afscheid genomen, maar met 1,69% voor 10 jaar vast met NHG is die nog steeds zeer laag te noemen. Als de economie wat verder aantrekt en Draghi de rente verhoogt, zal de hypotheekrente omhoog gaan. Een hogere hypotheekrente heeft zeker invloed op de markt, mensen willen nu nog profiteren van de lagere rente dus het zal druk zetten om nog net die lagere rente mee te pakken en een woning te willen kopen. Met een lagere rente kan je immers ook vaak wat meer lenen.

Huizenprijzen

De huizenprijzen in 2019 gaan nog steeds iets stijgen, maar niet meer zo gek als 2018. In de loop van het jaar gaan ze stabiliseren. “Men accepteert niet alles meer en wil het beste voor een redelijke prijs. Als dat er niet is, haakt men steeds sneller af“, aldus Eveline Keizer in de Woningmarktrapportage. Consumenten zijn het overbieden zat. De gemiddelde koopsom in heel Nederland zal rond de 300.000 euro liggen.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is door kabinet Rutte naar 2% verlaagd. Dit scheelt al snel enkele duizenden euro’s in de portemonnee. Voor duurdere woningen, maar ook voor starters is de huizenmarkt hierdoor aantrekkelijker geworden. Helaas stijgt hierdoor ook de vraag, dus ook de prijzen van de woningen. Dit is dus het meest gunstig voor de mensen die hun huis verkopen, terwijl je dat op het eerste oogopslag als voordeel van de koper ziet.

2019 tot slot

Er zal nog steeds een krapte zijn als in 2018, alleen niet iedereen doet meer mee aan de gekte. Alleen de mensen die écht moeten en de prijs willen betalen, gaan de oversteek maken. Het vertrouwen in de woningmarkt is in het vierde kwartaal van 2018 fors is gedaald en waarschijnlijk verder zal dalen omdat de prijzen hoog blijven en het aantal beschikbare woningen beperkt is. Dus wil je in 2019 nog van de lage hypotheekrente gebruik maken? Weet dan dat je er in de regio Utrecht nog steeds een hoofdprijs voor betaald.

De hele woningmarkt rapportage lezen? Dat kan hier.