Jij betaalt straks de negatieve rente bij de notaris

Vanaf 1 juli moet er negatieve rente betaald worden over vermogens over de miljoenen. Dit gaat bij de notaris al gauw boven dat bedrag heen. Die gaan zij straks bij jullie in rekening brengen.

Rekening van de notaris

Elke notaris is wettelijk verplicht een derdengeldenrekening aan te houden. Daarop stort hij het geld dat klanten betalen voor bijvoorbeeld de aankoop van een woning. Ook bij onenigheid over de verdeling van een erfenis stort de notaris het geld tijdelijk op de derdengeldenrekening. Vanuit die rekening betaalt hij vervolgens de verkoper van een woning, of verdeelt hij de erfenis onder de erfgenamen.

Negatieve rente

Het geld op die rekening is niet van de notaris, maar blijft altijd van de klanten. Omdat er straks negatieve rente over de rekening wordt geheven rekent de notaris dit door aan de klant. Vervelende situatie. Deze negatieve rente kan tien euro zijn, maar kan ook oplopen tot honderden euro’s. Ligt er net aan hoeveel er op de rekening van de notaris staat voor verschillende klanten. Koop jij een woning van €250.000,-, maar is het totale saldo meer dan een miljoen? Dan betaal jij dus negatieve rente over een bedrag waar jij nooit mee te maken hebt gehad.

Passeren na 1 juli

Ga jij dus passeren na 1 juli bij de notaris? Hou er rekening mee dat er dus wat extra kosten bij komen.