Als je een hypotheek sluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan weet je zeker dat de hypotheek past bij jouw inkomen. De hypotheek voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud.

Voorwaarden

Per 1 januari 2019 heeft NHG de volgende voorwaarden:

  • De maximale hypotheek en maximale koopsom is € 290.000 (100% van de marktwaarde).
  • De maximale hypotheek bij oversluiten is € 290.000, inclusief bijkomende kosten.
  • Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 307.400 (106% van de marktwaarde).
  • Er dient altijd een taxatie van een gevalideerd instituut ten grondslag te liggen bij bestaande bouw of een renovatie project waarbij afkoop erfpacht van toepassing is.
  • Bij nieuwbouw moet er een waarborgcertificaat zijn afgegeven door een instelling aan wie Stichting GarantieWoning haar keurmerk heeft verleend.

NHG en de hypotheek niet meer kunnen betalen

Als je een hypotheek afsluit met NHG en er vinden veranderingen plaats in jouw persoonlijke omstandigheden dan kan NHG als vangnet dienen. Denk hierbij aan situaties als overlijden, arbeidsongeschikheid, werkloosheid of het stoppen van jullie relatie.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen om de hypotheek te blijven betalen, maar NHG denkt in zulke situaties met je mee en kijkt samen met jouw hypotheekverstrekker of je geholpen kan worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kan je hierdoor in de woning blijven wonen. Blijkt verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG u deze restschuld kwijtschelden.

Kosten

De kosten om een hypotheek met NHG af te sluiten zijn 0,9% van de hypotheeksom. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Benieuwd naar alle kosten die je maakt bij het kopen van een woning? Lees hier het artikel over hypotheekkosten.

NHG en Senioren

Nationale Hypotheek Garantie heeft per 18 juni 2018 ook ruimere acceptatienormen voor senioren om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Lees op hun website wat dit eventueel voor u kan betekenen.