Weet jij wat het verschil is tussen een adviseur en een verkoper? Vast wel. Maar wat nu wanneer die termen door elkaar gebruikt worden. Dan word je als klant op het verkeerde been gezet. Je kunt dan zomaar denken dat je een onafhankelijk advies krijgt terwijl dit niet zo is. En dat kan je duizenden euro’s kosten. Zonde van je geld.

In andere branches snappen we het prima. Wanneer je een auto wilt kopen dan loop je gewoon rechtstreeks de showroom van een automerk binnen dan weet je ook precies wat je kunt verwachten. De verkoper die daar rondloopt beveelt alleen de auto’s van zijn eigen merk aan en verkoopt ook alleen de auto’s die hij zelf in het assortiment heeft. Logisch, want dat is het automerk dat hem betaalt. ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’ zeg maar.

Auto kopen anders dan een pak melk

Een nieuwe auto is een grote uitgave die je niet vaak doet. Net als het kopen van een keuken of een woning. Omdat je vaak zelf niet alle kennis in huis hebt, ga je je oriënteren. Bij een keuken of auto loop je meerdere showrooms binnen en vergaar je zo informatie. Bij een auto maak je een proefrit en krijg je een folder mee met technische specificaties. Bij keukens is het vergelijken al lastiger. Wat je koopt is minder doorzichtig en veel mensen vinden het onderhandelen over de prijs erg lastig.

Een onafhankelijke adviseur zou handig zijn. Hij kan bijvoorbeeld met ons meekijken wat onze wensen zijn qua eigenschappen van de auto. Welk soort motor het best is, hoe groot de auto moet zijn, of hij zuinig moet zijn of juist snel (of bestaat er een auto met beide kenmerken?), of er veel bagage in moet passen en zo verder. Daarna zou de adviseur meekijken welk automerk een auto heeft die aan onze eisen voldoet en nog specifieker welke serie. Je bedankt en betaalt de adviseur voor zijn advies en het meedenken en koopt de auto die bij je past. Snel en efficiënt.

Maar hoe zit dat nou eigenlijk in de financiële sector? Er is namelijk nogal wat geld mee gemoeid. Wanneer je nou kijkt naar je maandelijkse uitgaven (de hypotheek, je pensioenreservering en verzekeringen samen vormen voor de meeste mensen de grootste hap uit hun inkomen iedere maand) of naar het belang dat er speelt. Kun je dat mooie huis kopen? Kun je straks zonder zorgen van je oude dag genieten? Oh en als je huis een keer grote waterschade heeft wordt alles dan zonder zorgen en een grote financiële strop weer opgelost? En na een auto ongeluk wil je toch ook dat alles zonder zorgen geregeld is. Ook voor de inzittenden en de tegenpartij.

Ondoorzichtig en moeilijk

In de financiële sector zijn er veel aanbieders en nog veel meer producten. Daarbij is het voor de meeste mensen lastige materie. Je hebt veel financiële en fiscale kennis nodig en er is een scala aan producten en oplossingen. Daarom heeft de overheid bepaald dat het bij veel producten verplicht is om advies in te winnen. Je kunt advies inwinnen bij twee soorten adviseurs, namelijk bij de ‘Verkoopadviseur’ en bij de ‘Onafhankelijk Adviseur’. Het klinkt ongeveer hetzelfde, maar het betekent iets heel anders.

“Je kunt advies inwinnen bij twee soorten adviseurs, namelijk bij de ‘Verkoopadviseur’ en bij de ‘Onafhankelijk Adviseur’. Het klinkt ongeveer hetzelfde, maar het betekent iets heel anders.”

Verkoopadviseur

Een Verkoopadviseur is iemand die consumenten adviseert bij de aankoop van producten. Hij heeft daarbij een dubbele rol: hij adviseert en heeft er tegelijk belang bij dat er zoveel mogelijk producten verkocht worden.

Eigenlijk is hij een verkoper, maar omdat het om producten van relatief grote waarde gaat zoals auto’s, keukens en hypotheken geeft hij daarbij ook advies. De afhankelijke bankadviseur is bijvoorbeeld een Verkoopadviseur, net als een autoverkoper en een keukenverkoper. Het woord is alleen nogal verwarrend, maar wanneer je bijvoorbeeld bij de Rabobank of ABN AMRO Bank binnenloopt dan krijg je alleen advies over hun eigen producten. Ook weer ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’ dus.

“Een Verkoopadviseur heeft een dubbele rol: hij adviseert en heeft belang bij de verkoop van zijn product.”

Onafhankelijk Adviseur

Een Onafhankelijk Adviseur is ook iemand die consumenten adviseert bij het kiezen van producten. Alleen heeft hij geen dubbele rol. De enige rol die hij heeft is adviseren wat de beste financiële constructie is en welke producten daarbij passen. Hij kan daarna het product afsluiten, maar de consument kan met het advies ook zelf het product afsluiten.

Een Onafhankelijk Adviseur kijkt dus eerst wat er nodig is en welke producteigenschappen belangrijk zijn. Daarna kijkt hij welke aanbieder zulke producten heeft en vervolgens wie van deze aanbieders het gunstigste aanbod kan doen. Doordat alle producten voorhanden zijn en alle aanbieders in de vergelijking meegenomen worden, ben je als consument verzekerd van het beste advies en het gunstigste product.

“De enige rol van een Onafhankelijk Adviseur is beoordelen wat het beste bij zijn klant past.”

Men kope één woning

Stel, je hebt een woning gekocht en je hebt om deze te betalen een hypotheek nodig. Begrijpelijk want de meeste mensen hebben zulke bedragen niet op hun bankrekening staan. Je denkt slim te vergelijken door zowel een gesprek bij de bank als bij een Onafhankelijk Adviseur aan te gaan. Wees je echter bewust van het verschil tussen deze twee typen adviseurs.

De bankmedewerker kan alleen de producten van zijn werkgever adviseren. Vaak zijn dat bij nieuwe hypotheken twee hypotheekvormen. Ook hebben ze maar één overlijdensrisicoverzekering en één arbeidsongeschiktheidsverzekering in het assortiment. De keuze is dus vrij beperkt en hier zal de Verkoopadviseur zijn advies op afstemmen. Het enige waarin ze kunnen variëren dat zijn de rentevaste periodes. Maar ook daarbij hebben ze alleen hun eigen lijstje. Weet de verkoper dat hun rentes langer dan 10 jaar vast niet gunstig in de markt liggen? Dan zal hij waarschijnlijk 10 jaar vast of korter adviseren. Niet omdat dit bij jou past, maar voor het geval je online de rentes vergelijkt en hij anders afvalt. Je krijgt dus een advies dat vooral is gebaseerd op de (beperkte) mogelijkheden die de medewerker heeft en niet gebaseerd op jouw wensen en wat bij jouw financiële plaatje past.

De Onafhankelijk Adviseur daarentegen kan alle hypotheekvormen aanbieden en van een scala aan aanbieders. Daarnaast kan hij kiezen uit overlijdensrisicoverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van ook een heel scala aan aanbieders. En het mooie is dat deze producten niet eens bij dezelfde aanbieder afgesloten hoeven te worden. Hij kan dus onderling combinaties maken als dat voor jou gunstiger is. Ook hoeft hij niet te kiezen uit het rentelijstje van één aanbieder, maar kan hij de rentelijstjes van al die aanbieders met elkaar vergelijken. Dat zijn veel mogelijkheden. Je praat dan al gauw over honderden combinatiemogelijkheden die voor je vergeleken worden.

“Een Onafhankelijk adviseur wordt niet beperkt in het advies dat hij geeft. Dat schept veel meer mogelijkheden.”

De Onafhankelijk Adviseur is daardoor helemaal niet beperkt in het advies dat hij je geeft. Hij kan gewoon kijken naar wat jij belangrijk vindt en wat er in jouw financiële plaatje past. Wil je eigen geld gebruiken of niet? Ga je verbouwen? Wil je snel aflossen of juist langzaam? Wil je lang weten waar je aan toe bent qua maandlast of blijf je liever flexibel omdat je nog niet weet hoe lang je hier blijft wonen? Moet bij jouw overlijden 75 procent van de hypotheek afgelost worden bij je partner 45 procent? Dat zijn allemaal punten die meegenomen worden in het advies. Pas wanneer dat advies goed in elkaar zit wordt er gekeken welke aanbieders gunstig zijn qua voorwaarden én qua rentepercentage. Ditzelfde gebeurt voor de verzekeringen die nodig zijn. En is jouw partner toevallig goedkoper uit bij maatschappij X en jij als roker bij maatschappij Y? Dan is dat geen probleem. Dat is een hele andere manier van adviseren want jij staat in het middelpunt en bent het uitgangspunt.

Verschil in kosten Verkoopadviseur en Onafhankelijk Adviseur
Je zult nu ook begrijpen dat het advies van een Verkoopadviseur vaak een paar honderd euro lager ligt. Bij een bank betaalt een starter gemiddeld 1750 euro voor hypotheekadvies. Doordat een Onafhankelijk Adviseur langer (gemiddeld 20 uur) bezig is met een compleet hypotheekadvies zijn de kosten hoger. Deze kosten verdien je echter vaak heel snel weer terug doordat er veel meer producten vergeleken worden waardoor je een lagere maandlast hebt.

“Het verschil in kosten verdien je vaak snel weer terug door een lagere maandlast.”

Wij zijn Onafhankelijk Adviseur bij HypotheekNet Brecheisen

Je weet dit waarschijnlijk al wel, maar we willen het graag nog een keertje voor je benadrukken: wij zijn Onafhankelijk Adviseur. Dat betekent dus dat we jou centraal stellen en de producten van meerdere aanbieders voor je vergelijken. Wil je meer weten? Bel of mail ons dan snel. We spreken je graag.

 

Lees onze volledige nieuwsbrief hier.

Wil jij ook maandelijks op de hoogte gehouden worden over veranderingen of tips op financieel gebied. Abonneer je hier: