WOZ ontvangen? Bespaar op jouw rente!

Over de WOZ waarde betaal je belasting. Meeste huiseigenaren worden daarom ook niet al te blij als de WOZ weer flink gestegen is. Toch kan het je besparen in hypotheekrente.

Risico opslag

Jouw hypotheekrente kan bij aanvang van de hypotheek berekend zijn op de zo geheten loan-to-value. Dus koop je een woning met een waarde van € 200.000,- en leen je € 200.000,-, dan heb je 100% van de marktwaarde geleend. Het verschilt per bank, maar meestal heb je dan met een risico-opslag te maken in de rente. Hoe minder je leent ten opzichte van de marktwaarde, hoe minder die opslag zal zijn.

Woz waarde

En daar kan je nieuwe WOZ waarde bij helpen. Heb jij jouw woning zoals bovenstaand voorbeeld voor € 200.000,- gekocht en is de WOZ ondertussen gestegen naar € 300.000,-? Als die lening van €200.000,- nog steeds open staat dan betekent dat dus dat je geen 100% loan-to-value hebt, maar nog maar 67%. En misschien kan daardoor die risico opslag lager of er zelfs wel af!

De risico opslag verschilt per bank

Houdt er rekening mee dat dit niet in alle situaties geldt. Bijvoorbeeld een lening met Nationale Hypotheek Garantie is bijna altijd een basistarief en hier zitten geen opslagen in. Ook heeft elke bank zijn eigen risico categorieën voor loan-to-value ratio’s. Bij de één daal je al als je onder de 95% komt bij de ander is dat pas onder de 80%.

Laat je dus goed informeren. Wij checken het graag voor je! Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel naar 030 233 11 18 voor meer informatie.

Contactformulier

Maak een afspraak of vraag vrijblijvend meer informatie op.