Welke leningen drukken op jouw maximaal te lenen hypotheekbedrag?

Sinds de afgelopen jaren zijn er aardig wat kredieten en leningen bij gekomen die jouw maximale hypotheekbedrag behoorlijk naar beneden kunnen brengen. Bij kredieten moet je denken aan een roodstand, een creditcard op afbetaling, maar ook een private lease auto of een mobiel telefoon abonnement. Benieuwd welke er van invloed zijn?

Stichting BKR

Sinds 1965 is het BKR opgericht. Hierin worden (bijna) alle kredieten geregistreerd die hoger zijn dan 250 euro en een looptijd hebben van minimaal één maand. Je kan zelf een BKR verklaring opvragen om te zien welke kredieten van jou staan geregistreerd. Dit kan zeker handig zijn als je het niet zeker weet en graag een hypotheek wilt. Je kan er dan samen met een onafhankelijk adviseur er naar kijken en hij of zij kan je adviseren wat het voor invloed heeft.

Rood staan of een creditcard bezitten

Wanneer je rood kan staan bij jouw bank of een creditcard hebt die je niet maandelijks afbetaalt, staat dat meestal geregistreerd in het BKR. Dit wordt beide gezien als een doorlopend krediet. Voor een creditcard geldt dat 2% van het maximale leenbedrag als maandelijkse ‘last’ wordt meegerekend.  Meer dan 250 euro rood staan op je betaalrekening wordt ook gezien als krediet en maandelijks terugkerende last. Meestal bij het regelen van een hypotheek zet je het gespreid betalen uit van de creditcard of zeg je de roodstand bij jouw bank.

Mobiele telefoon op afbetaling

Sinds 1 mei 2017 staan ook mobiele telefoon abonnementen in BKR. Dit gaat alleen over een abonnement waarbij de smartphone op afbetaling is meegefinancierd. Dit geldt voor telefoonabonnementen die over de gehele looptijd duurder zijn dan 250 euro. Tip: koop een losse smartphone als je binnenkort een huis wilt kopen.

Private lease

Wanneer je overweegt een huis te kopen en een auto in de private lease te nemen is het misschien slim om nog even te wachten met die auto. Private lease vindt je tegenwoordig ook terug in het BKR-register. 65% van het totaalbedrag dat je betaalt aan private lease wordt geregistreerd bij het BKR als lening. Banken gaan er vanuit dat je maandelijks ongeveer 2% van dit totale bedrag kwijt bent aan vaste lasten.

Er zijn nog een aantal leningen of kredieten die in het BKR te voorschijn kunnen komen. Laat er een adviseur naar kijken wat dit voor jou betekent met het regelen van een hypotheek.

Afgelost maar toch nog zichtbaar?

Het kan zijn dat het krediet al niet meer loopt en dat je die netjes hebt afgelost. De meeste blijven tot 5 jaar na datum aflossing zichtbaar. Dat heeft meestal geen invloed op jouw hypotheek.

De studieschuld

Een studieschuld, de DUO-lening is een maandelijks terugkerende financiële verplichting. Deze heeft hierdoor wel invloed op jouw maximale hypotheekbedrag. Een studieschuld staat niet geregistreerd in het BKR. Met de hypotheek wordt van de oorspronkelijke studieschuld (dus niet het restant!) rekening gehouden. Heb je vrijwillig extra afgelost kan dit wel van invloed zijn. Verzwijgen is geen goed idee. Als je bijvoorbeeld je hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt afgesloten en jouw studieschuld niet hebt opgegeven, dan vervalt die garantie. Je studieschuld verzwijgen adviseren wij dus zeker niet.

Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak en wij helpen je graag.