Nationale Hypotheek Garantie voor flexwerkers

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft hard gewerkt achter de schermen om ook voor flexwerkers een hypotheek mogelijk te maken. Samen met negen geldverstrekkers hebben zij de arbeidsmarktscan op de markt gezet. 

Arbeidsmarktscan

Stel, je bent net een jaar in dienst en jouw contract wordt met een jaar verlengd. Ook wil je graag een woning kopen, maar helaas vult jouw werkgever nee in bij intentie. Omdat je net vers van school bent heb je ook niks aan de formule dat ze over de afgelopen drie jaar naar jouw inkomen gaan kijken. Helaas.

Met de arbeidsscan kan NHG je wel een kans bieden.   “Het doel van de Arbeidsmarktscan is om meer flexwerkers een verantwoorde en betaalbare hypotheek te bieden. Dit op basis van hun kansen op de arbeidsmarkt. Normaal gesproken wordt het maximale hypotheekbedrag voor flexwerkers bepaald op basis van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Voor mensen zonder vast arbeidscontract was het lastig om een hypotheek af te sluiten.”

Wat is houdt de Arbeidsmarktscan in?

De Arbeidsmarktscan geeft aan hoe groot de kans is dat je de komende jaren aan het werk kan blijven. Op basis van o.a. je leeftijd, beroep, opleiding en regio krijg je een score waaruit blijkt hoe groot de kans is dat je snel een nieuwe baan in je vakgebied kunt vinden. Je kansen op de arbeidsmarkt worden weergegeven met een score van 0 tot 100. Vanaf 70 punten is het perspectief positief, wordt het rapport afgegeven en kan het gebruikt worden bij de hypotheekaanvraag.

Maar er is toch ook al een perspectiefverklaring in het leven geroepen?

Klopt, maar die is alleen voor oproepkrachten en uitzendkrachten van toepassing. De arbeidsmarktscan biedt ook mogelijkheden voor bovenstaand voorbeeld. Lees meer ook op de website van Nationale Hypotheek Garantie. 

Wat is het verschil tussen de Arbeidsmarktscan en de Perspectiefverklaring?

Kosten worden betaald door de consument (indien er gebruik gemaakt wordt) en zijn aftrekbaar.

Perspectiefverklaring Arbeidsmarktscan
Doelgroep Werknemers die werken via een uitzendbureau. Flexwerkers in loondienst, uitgezonderd uitzendkrachten.
Arbeidshistorie Flexwerkers in loondienst, uitgezonderd uitzendkrachten. Afgelopen 14 maanden tenminste 12 maanden in loondienst gewerkt.
Toets inkomen Huidig inkomen werkgeversverklaring. Laagste bedrag van huidige inkomen werkgeversverklaring of verdiencapaciteit uit de scan.
Kosten Kosten worden betaald door  uitzendbureau.
Proces De consument vraagt de Perspectiefverklaring aan bij het uitzendbureau. Deze is onder andere gebaseerd op een Arbeidsmarktscan en het oordeel van een perspectieftaxateur. De consument vult online de Arbeidsmarktscan in.

BLG

BLG Wonen (onderdeel van de Volksbank) is bereid de arbeidsmarktscan ook te gebruiken voor kopers die geen NHG kunnen afsluiten. Wij kunnen je dus ook helpen wanneer je geen NHG-hypotheek  kan afsluiten (bijvoorbeeld door de hogere prijzen).

Nieuwsgierig?

Geeft dit misschien wel een kans om de woning te kunnen kopen? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs en wij vertellen jou alle mogelijkheden voor een hypotheek. 

Contactformulier