Nationale Hypotheek Garantie, NHG, onderzoekt met diverse partijen de mogelijkheid tot een grote online verzamelplaats van financiële gegevens. Denk hierbij aan pensioengegevens, inkomensgegevens, verzekeringen en hypotheekgegevens. Arjen Gielen heeft hier meer over verteld bij het MortgageTech Event. Dit event focust zich op de digitalisering van hypotheken, het online platform is zo’n toekomstplan die de digitalisering van een hypotheekaanvraag zeker kan verbeteren.

Wat betekent dat voor jou?

Jij kan alles op één plek vinden voor een hypotheekaanvraag. Op dit moment krijg je een volledige lijst aan documenten die je moet aanleveren bij jouw hypotheekadviseur. Niet meer zoeken in dozen en mappen die onder het stof zitten. Een document gevonden die essentieel is voor de aanvraag maar net een koffievlek op zit en onleesbaar is geworden. Dat is verleden tijd. Jij logt in op een online platform die stuk voor stuk informatie verzamelt van verschillende partijen. Denk aan het inloggen met DigiD waardoor je al berichten van de gemeente, UWV en pensioen kan lezen. Scheelt een hoop papierwerk toch?

Wat kunnen wij met het platform betekenen voor jou?

Denk aan de snelheid die dit kan opleveren. Op dit moment met alle documenten verzamelen ben je één a twee weken verder. Wij vragen de oren van je kop om de juiste documenten. Dat is met een online platform verleden tijd. Je logt een keertje in en wij halen de gegevens op voor de hypotheekaanvraag. Denk bijvoorbeeld aan de werkgeversverklaring. Die moet ingevuld worden door jouw baas/HR of P&O. Dit is foutgevoelig en zo komt het voor dat wij soms 3 a 4 keer een nieuwe moeten opvragen. Dat behoort dan ook tot de verleden tijd.

Wanneer kunnen we het verwachten?

Er is op dit moment nog geen startdatum vastgesteld dat dit de nieuwe manier wordt van hypotheken aanvragen en documentatie aanleveren. Jouw financiële gegevens dien je dus nu nog op de ouderwetse manier aan te leveren. Wist je dat we pas 5 jaar werken met ingescande documenten? Eindeloze kopieën en via post stuurden we ouderwets de documenten op.

De eerste stap is al een jaar geleden gezet

Sommige documenten kunnen nu al met een digitale knop geproduceerd worden. Neem bijvoorbeeld de flexwerker. Geen vaste uren/vaste opdrachtgever en/of garantie op een intentieverklaring. Sinds een jaar bestaat daar al een module voor. Dat heet Handig! Jij als consument download jouw arbeidsverleden via UWV en wij berekenen aan de hand daarvan jouw gemiddelde inkomen voor de hypotheek. Geen zorgen meer met verschillende jaaropgave(n) bij elkaar zoeken, een werkgeversverklaring, arbeidscontract etc. Gewoon inloggen met DigiD en wij kunnen aan de slag.

Wat is jouw mening over de digitalisering? Makkelijk of kan dit juist leiden tot fouten in een ‘te hoge hypotheek’ of generalisering van iedereen zijn unieke situatie? Wij horen ook graag jouw mening.