De rente aanpassen

De rente is historisch laag. Je kan jouw huidige (hoge) rente eventueel aanpassen bij jouw bank. Wat zijn de mogelijkheden?

Rente oversluiten naar huidige rente

Wanneer je wilt oversluiten naar de rente van nu koop je als het ware jouw huidige rentecontract af. Daarvoor betaal je een vergoedingsrente (boete). De rente die jij nu hebt, en voor nog een aantal jaar is afgesloten in een rentecontract, kan je dan openbreken. De boete hangt af van de hoogte van de rente nu en hoelang jouw rente nog vast staat. Je betaalt de boete en vanaf dat moment heb jij de lagere rente op jouw hypotheek.

Rentemiddelen

Niet iedereen heeft spaargeld om de boete te betalen. Verschillende geldverstrekkers bieden daarom ook rentemiddelen aan. Bij rentemiddelen koop je ook het huidige rentecontract af met een boete, alleen dan smeer je de boete over je nieuwe rentevaste periode uit. Rentemiddelen is niet in alle gevallen gunstig, laat je dus goed adviseren door één van onze adviseurs. Geldverstrekkers kunnen bijvoorbeeld een boete bij verkoop in de voorwaarden zetten of berekenen een hogere opslag die je niet kan aftrekken van de Belasting.

Bij je bank blijven of toch naar een ander?

Wanneer je bij jouw eigen bank blijft kan het wat kosten besparen. Met rentemiddelen blijf je altijd bij je huidige bank. Bij oversluiten heb je de keuze om ook over te sluiten naar een andere bank. Bij de meeste banken betaal je alleen administratiekosten als je wat wijzigt. Wanneer je wilt oversluiten naar een andere bank, heb je meestal weer te maken met notariskosten, advieskosten en taxatiekosten. Het beste is om samen met de adviseur te bepalen of dit verstandig is.

Extra aflossen

Een optie om de maandlasten naar beneden te krijgen, in plaats van de boete betalen, is extra aflossen. Dit kan namelijk ook verschillende voordelen opleveren. Wist je dat je bijvoorbeeld bij de bank in verschillende risico categorieën valt? De risico-opslagen worden bepaald op basis van de hypotheek die nog openstaat ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Hoe lager de schuld, hoe minder risico de bank loopt om de openstaande schuld bij gedwongen verkoop niet terug te krijgen. Wanneer je extra aflost kan er misschien risico-opslag van jouw rente af. Bij elke geldverstrekker is dit verschillend.

Taxatiewaarde

Een nieuw taxatie of WOZ-waarde aantonen kan ook de risico-opslagen beïnvloeden. De meeste banken passen het dan direct voor je aan. Je hebt dan wel weer te maken met éénmalige taxatiekosten.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.