De WOZ-waarde is weer binnen

Bij het ontvangen van de WOZ-waarde in februari/maart is niet iedereen blij. Met de huidige gekte van de woningmarkt zijn prijzen omhoog gedreven, waardoor ook jouw WOZ-waarde flink verhoogd kan zijn. Maar misschien kan je wel op de hypotheek besparen!

Alle lasten omhoog

De energielasten zijn gestegen, de Belastingen van de gemeente zijn wellicht omhoog gegaan en dan komt er ook nog een hogere WOZ-waarde om de hoek kijken. Maar misschien kunnen we je wel helpen met lagere lasten voor de hypotheek.

Risico-tarieven

De meeste banken werken met risico-tarieven in de hypotheekrente. Dat houdt in dat er wellicht een risico-opslag in jouw hypotheekrente zit. Heb jij bijvoorbeeld een hypotheek van €200.000,- en was de waarde van de woning ook €200.000,- bij afsluiten van de hypotheek? Dan heb je 100% gefinancierd. Dit noemen ze de schuld-marktwaarde verhouding. Mocht je huis op dat moment gelijk weer verkocht worden, zit er een risico in dat de bank niet volledig zijn lening terug krijgt, vandaar de opslag in de rente. Het verschilt per bank wat voor een opslag ze dan in rekening brengen. Bijvoorbeeld bij de Rabobank heb je dan een opslag van 0,5% op het basistarief. Misschien heb je nu een WOZ-waarde van €225.000,- ontvangen van de gemeente. Dat kan betekenen dat je in een nieuwe risico-categorie bent gevallen en er een opslag af kan. Bijvoorbeeld bij de Rabobank is dit 0,3%, scheelt toch weer in de maandlasten!

Verschillende risico-tarieven van de banken

In de loop der jaren zijn er nogal wat veranderingen geweest met de risico-tarieven en opslagen die banken rekenen. Het kan dus zijn dat je nu nog een opslag betaalt die zij nu niet meer aanbieden. Dit kan jouw hypotheekadviseur het beste voor jou invullen door te kijken naar de ingangsdatum van de lening.

Extra aflossen

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor waardevermeerdering van het huis. Los je zelf extra af op de schuld kan ook de schuld-marktwaarde veranderen. De banken kijken dan automatisch of je in een nieuw risico-categorie valt. Kom je net niet op de nieuwe risico-categorie uit met de nieuwe WOZ-waarde? Misschien helpt een aflossing van €250,- al om de maandlasten te verlichten. Door 0,3% minder te betalen bij een schuld van €200.000,- (Rabobank voorbeeld) heb je de aflossing al binnen vijf maanden weer terugverdiend.

Annuïtair en lineair

Heb je een annuïtaire of lineaire lening? Dan los je elk jaar een deel van de hypotheek af. Meeste banken kennen dan geen automatische rentedaling. Je moet dus zelf scherp blijven. Denk jij dat je met de nieuwe WOZ of na een aantal jaar genoeg te hebben afgelost te hebben voor een nieuwe risico-categorie? Neem zeker contact op. Wij kunnen je helpen het inzichtelijk te maken en kijken waar er eventueel bespaard kan worden.

De Spaarhypotheek

Het kan ook zijn dat je een spaarhypotheek hebt. De waarde wat is opgebouwd verschilt per bank of het wordt meegenomen in de schuld-marktwaarde berekening. Laat je hier goed door informeren door een adviseur.

Nationale Hypotheek Garantie

Als je de hypotheek met NHG hebt afgesloten, moet ik je helaas teleurstellen. De meeste banken werken met geen andere tarieven door een hogere WOZ-waarde aan te tonen. Dit is al een basistarief bij hen. Sommige banken kennen nog wel een klein verschil, dus kijk op hun website of zij verschillende NHG-tarieven aanbieden.

Nieuwsgierig?

Of wil je een kleine check? Laat het weten! Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.